Geplaatst op 18-10-2021

Brandbrief voor raadleden Rheden en Rozendaal

We hebben gehoord van het plan van CDA, VVD, D’66 en GPRB om een amendement in te dienen op 19 oktober 2021 tijdens de raadsvergadering mbt het masterplan Veluwezoom.

We hebben gehoord van het plan van CDA, VVD, D’66 en GPRB om een amendement in te dienen op 19 oktober 2021 tijdens de raadsvergadering mbt het masterplan Veluwezoom.

Dit amendement komt neer op een “scenario D”, zonder afsluiting van doorgaande wegen in het Nationaal Park (behalve in het “hoogseizoen” 1/4- 1/10), wel met continue afsluiting van delen van de Beekhuizense weg, en de Posbank en de “haarspeldbochten” sowieso altijd bereikbaar te houden voor gemotoriseerd verkeer via de Schietbergseweg.

Wij vinden dit een schofferen van het participatie-proces met allerlei belangen- en bewonersgroepen tijdens de klankbord-meetings. Hier zijn 3 scenario’s gewikt en gewogen en al wat verfijnd en een zeer ruime meerderheid was voor het verder uitwerken van scenario C: afsluiten van doorgaande wegen voor gemotoriseerd verkeer en de laatste paar km’s naar de Posbank nog bereikbaar voor mensen slecht ter been of anderszins via een busje.

Bovendien is dit “scenario D” niet doordacht:

  • Zeker in februari/maart en in oktober/november is er sprake van massale verkeerstromen en verkeersdruk: hoe zo alleen in ‘hoogseizoen” 1 april tot 1 oktober? Alle mooie weekend-dagen zijn hoogseizoen!
  • De Schietbergseweg wordt de enige toegangsweg naar de Posbank, het zal de schietbergse-baan worden. Inwoners langs de aanrijroute Arnhemsestraatweg en Schietbergseweg te Rheden en uitrijroute de Steeg zullen immens veel extra verkeersoverlast ervaren en de verkeersveiligheid wordt nog slechter;
  • Hoezo delen van de Beekhuizenseweg afsluiten en voor de rest niet? Dat gaat het rondrijden of het op en neer rijden niet tegen en geeft alleen maar meer gereden km’s dwars door de natuur!
  • De druk op natuur in dit Natura 2000 gebied wordt niet minder, gereden km’s wordt niet minder: alleen maar meer. Nu al staat biodiversiteit onder druk en wordt het wild verstoord. En het is nog maar de vraag of scenario D aanspraak kan doen op de gelden van provincie Gelderland, gereserveerd voor maatregelen in het Masterplan Veluwezoom tbv natuurherstel.

De Stichting Red Heuven en de Posbank roept de opstellers van dit amendement dan ook op om dit amendement in te trekken, dan wel de overige fracties om dit amendement NIET aan te nemen. ”Durf lef te hebben” en ga voor scenario C. Details kunnen later uitgewerkt worden (zoals openhouden van Rozendaalse Veld en wanneer en routes van een busje) maar durf nu te kiezen voor scenario C.

Download deze nieuwsbrief
  • Stichting Red Heuven en de Posbank
  • Schietbergseweg 18
  • 6991 JD Rheden
© 2023 Stichting Red Heuven en de Posbank