Geplaatst op 20-01-2022

Nieuwsbrief 1 - januari 2022

Het scenario D, over de toekomst van zuidelijk deel van Nationaal Park Veluwezoom en bedacht door een krappe meerderheid van de gemeenteraad, is nu uitgewerkt in een principe-akkoord voorstel.

Op hoofdlijnen: P Paviljoen de Posbank is daarin alle dagen van het jaar bereikbaar met de auto, inclusief de weekenden. Van 1 april tot 1 november kan je in de weekenden geen “rondjes-rijden”, dan is de Schietbergseweg de enige doodlopende weg voor auto’s naar de Posbank, met een keerlus bij het Paviljoen. Auto-verkeer gaat in die periode heen naar Heuven en/of de Posbank en weer terug via dezelfde Schietbergseweg en Arnhemsestraatweg. Ook zijn er keerlussen en wegafsluitingen bij de Steeg en Beekhuizen.

Ook is er het voorstel om Natuurmonumenten 3,5 miljoen euro extra te geven voor “Herstelplan Heuven”. Dit “herstelplan” houdt o.a. in: extra nieuwe 150 parkeerplaatsen erbij, een vernieuwd bezoekerscentrum, nieuwe natuur- speelplaatsen en inrichting van het manege-terrein als grote parkeerplaats voor 300 P. Natuurmonumenten lijkt alleen maar meer bezoekers te willen trekken naar het bezoekerscentrum! Dat wordt dan totaal 650 P’s alleen bereikbaar via de Schietbergseweg en Arnhemsestraatweg.

Dit betekent een verdubbeling van de verkeersintensiteit op de (dan doodlopende) Schietbergseweg. Bijna de helft daarvan komt op conto van verkeer heen en weer terug naar publiekstrekker uitkijk de Posbank. We hebben de berekeningen voorgelegd aan de gemeente die dit moest be-amen. Dat betekent filerijden tussen 12 en 4. Met al die auto’s heen en weer terug op die smalle doodlopende weg en met al die fietsers en wielrenners is dat onverantwoord. Laat staan dat natuurherstel zo mogelijk is.

Het is genoeg!

Wat wil De Stichting: geen extra P’s bij het bezoekerscentrum, niet nog meer speel(natuur)plaatsen op landgoed Heuven en wij willen afsluiting van de weg naar Paviljoen de Posbank alle weekenden vanaf het wildrooster. Zo blijft de verkeersdrukte op de Arnhemsestraatweg en de Schietbergseweg nog net op een aanvaardbaar nivo. En kunnen verstokte rondjes-rijders doordeweeks voorlopig nog hun rondjes nog rijden.

We roepen u op om:

  • in te spreken voor de raadsvergadering. Rheden: 8 februari, Rozendaal 22 februari. Meld u aan bij de griffie daar!
  • Te mailen naar individuele raadsleden dat dit principe akkoord echt niet kan: de verkeersdrukte op de Arnhemsestraatweg en de Schietbergseweg wordt immens en natuurbehoud is weer eens het ondergeschoven kindje.
  • u aan te melden als vrijwilliger bij ons om bijvoorbeeld te flyeren of een petitie te organiseren.

U vindt het voorstel voor het Principe-akkoord op de site van de gemeente Rheden, bij B&W besluiten 11/1/2022.

Download deze nieuwsbrief
  • Stichting Red Heuven en de Posbank
  • Schietbergseweg 18
  • 6991 JD Rheden
© 2023 Stichting Red Heuven en de Posbank