Geplaatst op 01-06-2021

Nieuwsbrief 3 - juni 2021

De Stichting heeft bij wethouder Haverkamp van gemeente Rheden aangedrongen op echte participatie en betrokkenheid bij het masterplan, dat zo belangrijk is voor de toekomst van landgoed Heuven en de Posbank.

Oproep aan wethouder Haverkamp over betrokkenheid bij masterplan

De Stichting heeft bij wethouder Haverkamp van gemeente Rheden aangedrongen op echte participatie en betrokkenheid bij het masterplan, dat zo belangrijk is voor de toekomst van landgoed Heuven en de Posbank. Dit masterplan zou einde dit jaar gereed moeten zijn. Ondanks toezeggingen over participatie en dat de Stichting het druk zou krijgen in juni, zijn we nog niet betrokken in de plan-vorming. Wij willen meedenken en ideeën bespreken, en niet voor het blok gezet worden. Ook hebben we opgeroepen tot meer experimenten met maatregelen dit jaar, zodat besluitvorming meer gestoeld is op ervaring.

Parkeervergunning overloopweide toch toegekend aan Natuurmonumenten

De gemeente heeft helaas wel de omgevingsvergunning toegekend aan Natuurmonumenten om op de overloopweide bij het bezoekerscentrum te parkeren, 45 keer per jaar gedurende nog extra 4 jaar. Wij hadden aangedrongen om deze parkeermogelijkheid te maximeren. Hoe meer parkeerplekken, des te drukker namelijk met gemotoriseerd verkeer! Het gaat over zo’n 300 extra parkeerplekken, auto’s die allemaal over de Arnhemsestraatweg en het begin van de Schietbergseweg rijden en dat geeft veel overlast en extra druk op de natuur. De gemeente is niet ingegaan op onze argumenten in haar officiële reactie op onze oproep om parkeren slechts beperkt toe te staan.

In gesprek met vele partijen en er moet structurele oplossing komen

De Stichting is onder andere in gesprek met het Groene Platform, Stichting Wurfbain’s Hof en Rhedens dorpsbelang. We maken gebruik van elkaars netwerk en houden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen. Ondertussen zijn er ook belangengroepen opgestaan in de Steeg en in Rozendaal, omdat vanwege het instellen van de 1-richting vanaf het wildrooster van de Schietbergseweg daar meer verkeersdrukte wordt ervaren. De overlast daar lijkt niet te vergelijken met de drukte rondom het bezoekerscentrum, maar we moeten natuurlijk waken voor een verschuiving van het probleem. Een structurele oplossing, met minstens 30% minder gemotoriseerd verkeer en minder parkeerplaatsen maar wel andere mogelijkheden om op verantwoorde en natuurvriendelijke manier van nationaal Park Veluwezoom te genieten moet er nu eindelijk komen!

Meld geluidsoverlast en meld verkeersonveilige situaties

We blijven bij onze oproep om overlast door drukte of verkeersonveiligheid te melden. Dat kan telefonisch bij de politie en eventueel via het meldingsformulier Melding Openbare ruimte op de gemeente-site. Deze meldingen helpen.

Download deze nieuwsbrief
  • Stichting Red Heuven en de Posbank
  • Schietbergseweg 18
  • 6991 JD Rheden
© 2023 Stichting Red Heuven en de Posbank