Geplaatst op 04-02-2023

Nieuwsbrief februari 2023

Het lijkt stil rondom het Masterplan Veluwezoom en rondom Stichting Red Heuven en de Posbank, maar schijn bedriegt. Achter de schermen zijn wij druk bezig om de belangen van de natuur en van de omwonenden aan Arnhemsestraatweg en Schietbergseweg zo goed mogelijk te behartigen.

We gaan in beroep tegen de vergunning inzake Wet Natuurbescherming voor Natuurmonumenten voor parkeren in het droogdal

De Stichting wil niet dat de “overloop”-parkeerplaats bij het bezoekerscentrum elk weekend gebruikt kan worden. Die meer dan extra 300 parkeerplaatsen geven te veel verkeer en te veel druk op de natuur. Natuurmonumenten had een aanvraag gedaan voor een vergunning en in eerste instantie toegewezen gekregen. De Stichting heeft daarop haar zienswijze ingediend en we hebben deels gelijk gekregen. Vervolgens heeft de provincie toch een andere grondslag gevonden (interne saldering met bemesting van het droogdal in het jaar 2000….) om de vergunning aan Natuurmonumenten te verlenen. Maar dit rammelt aan alle kanten volgens onze vergunningen-expert. We gaan dus in beroep bij de rechter tegen het besluit van de provincie. De parkeerweide mag overigens volgens deze nieuwe regels pas open om 14.00 en voor max 300 auto’s per dag. Dit lijkt ons niet te handhaven want hoe gaat Natuurmonumenten het beperken tot 300 auto’s? 300 toegangstickets uitdelen en de rest van de auto’s weigeren? En wat doen ze met vrijgekomen plaatsen? Hopelijk dat Natuurmonumenten de parkeerweide niet open stelt tot aan de rechterlijke uitspraak. Dat scheelt duizenden autobewegingen per weekend en veel uitstoot.

Het beroep kost de Stichting zo’n 600 euro griffie-kosten en daarnaast extra kosten voor de vergunningen-expert. Wilt u ons helpen met een financiële bijdrage? Op die manier hoeft u niet zelf als particulier en belanghebbende beroep aan te tekenen. U kunt uw donatie overmaken op NL57 RBRB 0787 7308 66 -tnv Stichting Red Heuven en de Posbank- of doneer met iDeal via deze pagina. Uw steun is hard nodig!

Gesprek met wethouder Paul Hofman

Op 24 november 2022 heeft een deel van het bestuur met de nieuwe wethouder Paul Hofman gesproken. Een prettig kennismakingsgesprek. We hebben wel onze zorgen gedeeld o.a. over de extra geplande “natuurspeelplaats” van Natuurmonumenten dat alleen maar meer verkeer gaat aantrekken en overlast gaat veroorzaken voor omwonenden en de nabij gelegen horeca. Ook hebben we gevraagd om voorlopig geen 2-richtingsverkeer in te voeren op de Schietbergseweg Hoog, wegens onveiligheid en te grote verkeersdrukte.

Deelname aan gebiedstafel en verkeersellende?

Bestuurslid Wim van der Linden was aanwezig bij de opstart van de gebiedstafels mbt het Masterplan Veluwezoom. We blijven meepraten om waar mogelijk zaken bij te sturen en voor onze belangen op te komen. Waarschijnlijk wordt vanaf december 2023 de Beekhuizenseweg in de weekenden afgesloten voor doorgaand verkeer. We verwachten vanaf dan meer verkeersellende op de Arnhemsestraatweg en Schietbergseweg: dat worden de enige toegangswegen naar uitkijk de Posbank.

  • Stichting Red Heuven en de Posbank
  • Schietbergseweg 18
  • 6991 JD Rheden
© 2023 Stichting Red Heuven en de Posbank