Geplaatst op 15-07-2024

Persbericht 15 juli 2024

De Stichting Red Heuven en de Posbank heeft een beroep ingediend bij de rechtbank om het verkeersbesluit (deels) te vernietigen dat afsluitingen in het Posbank-gebied regelt. Vanaf 1 juli kunnen auto’s en motoren geen rondjes Posbank meer rijden tijdens de zomermaanden en alle weekenden. Maar de Stichting vindt dat gemeente Rheden niet zorgvuldig is geweest in haar besluitvorming.

Laten we vooropstellen: wij vinden het een goed idee om verkeersdrukte en verkeersoverlast (motoren!) tegen te gaan door “wegafsluitingen”. Maar de Schietbergseweg tot aan het Posbank Paviljoen blijft als enige toegangsweg WEL open als doodlopende 2-richtingsweg en de gemeente heeft niet goed nagedacht over de consequenties daarvan.

Zo kwam de onderbouwing voor de maximale verkeersdrukte op die weg veel te laat (pas na het verkeersbesluit 31 mei 2024) en bleek het daarna te laag ingeschat door een rekenfout. Het maximale aantal verkeersbewegingen komt op ruim 8000 per dag uit, drukker dan het daar ooit is geweest. Bovendien is al die verkeersdrukte op de mooie dagen heel onveilig op zo’n smalle 2-richtingsweg met alle fietsers die naar beneden suizen en auto’s die steeds breder worden. Laat staan wat die verkeersdrukte met de heide doet.

Het is ooit begonnen met een zelfbedacht nieuw voorstel van een krappe meerderheid van de gemeenteraad Rheden in oktober 2021, dwars tegen het advies in van 75% van allerlei betrokken belangengroepen. Hierdoor werd een lang en kostbaar participatieproces de nek omgedraaid. Het beeld rijst op van goedwillende ambtenaren die dit ondoordachte politieke besluit proberen recht te breien en te onderbouwen maar daar uiteindelijk niet in kunnen slagen.

In bijgevoegd beroep (klik hieronder op "download nieuwsbrief") vindt u een waslijst aan onzorgvuldigheden en niet doordachte uitzonderingen in het verkeersbesluit. En onderwijl razen motoren en opgevoerde auto’s nog steeds de Schietbergseweg op en af naar het Posbank Paviljoen of rijden zelfs nog “rondjes” want tot overmaat van ramp blijken het zelfs geen echte wegafsluitingen te zijn.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mailen met info@redheuven.nl

Download deze nieuwsbrief
  • Stichting Red Heuven en de Posbank
  • Schietbergseweg 18
  • 6991 JD Rheden
© 2024 Stichting Red Heuven en de Posbank